Ressurser

Ressurser, tips og undervisningsopplegg

Nasjonalbiblioteket på nett er åpent!

I forbindelse med at skoler stenges pga koronavirus-situasjonen, har Nasjonalbiblioteket åpnet sin store, digitale database. Lærere kan finne gode ressurser her. Man logger på databasen med Feide. Både lærere og elever har tilgang.

Merk at dette er en ENORMT database som det neppe er hensiktsmessig å slippe elever løs på uten mål og mening.

[Her er lenken til Nasjonalbiblioteket på web (siden for pålogging)]

Gratis webinar fra NKUL

NKUL er en stor samling for folk som er opptatt av teknologi i undervisningen. Den arrangeres i Trondheim mai hvert år. I år er det selvsagt avlyst, men de tilbyr streamet innhold allerede nå i april. De to første webinarene er beskrevet under og bør være veldig aktuelle for lærere som har fjernundervisning med sine elever.

Onsdag 1. april kl. 14-15: Slik kan du hurtig legge om fra campusbasert til online undervisning

  • Magnus Nohr, Høgskolen i Østfold

Torsdag 2. april kl. 14-15: Fjernundervisning av de yngste elevene

  • Siri Eide & Monica Fjeldstad, Knappskog skule

[Les mer om webinarene og meld deg på her]

Tips til bruk av iPad fra Lardal skole

Lardal skole ble brukt som eksempel når Statped skulle bli brukt som eksempel på fornuftig bruk av teknologi i skolen. Det ble laget en del videoer, og du kan finne en oversikt over alle her. Noen av dem passer fint å trekke fram nå som elevene er hjemme:

Mesternes Mester på Sky

Sky arrangerer Mesternes Mester. Mer info in instruksjonsvideoen som er publisert til elevene og på Facebook.

Dette er en god ide og en flott teaser. Kanskje noen andre har glede av denne ideen?

[Video i YouTube]

Tips til innlæring av nytt stoff?

Vi er i en fase der vi må lære elevene nytt stoff. Dette har vi som regel gjort i klasserommet sammen med elevene. Det går jo ikke nå. D-pedagogene har blitt spurt og de har kommet fram med de 9 tipsene til venstre.

Det er ikke så mye nytt på denne lista. Dette har dere tenkt på før. Men kanskje det er gode tips uansett? Ta ellers en chat med d-pedaogen på din skole om du trenger tips.

Spilleliste med instruksjoner i YouTube

Eva på Hedrum har laget en spilleliste der hun har laget video av ting som elever og foreldre kan lure på. Her er det mange tips som også andre burde kunne bruke. Ta en titt.

[Lenke til spilleliste]

En annerledes påske

Påsken står like om døren, og det blir en annerledes påske for alle i år. Creaza har derfor laget helt nytt og relevant innhold til arbeid med høytiden vi går inn i. De har laget to nye små univers i Cartoonist som begge handler om påsken!

La elevene bruke egen kreativitet i en skapende prosess!

[Her finner du mer info]

Teach from home

Dersom dere trenger insporasjon fra andre lærere, har Google satt opp en egen site for å støtte lærere. Denne siten finner dere her.

Google bruker også her Twitter til å dele info og opplegg. Mange lærere er på Twitter og dersom man søker opp #teachfromhome, finner man også masse insporasjon.

Dersom du ikke er på Twitter, kan det kanskje være tiden for å prøve det også? Som sagt en nyttig ressurs for lærere generelt. Google for Educations Dean Stokes oppmuntrer oss i videoen til venstre.

Tips til kroppsøving og fysisk aktivitet?

At det kan bli litt mer stillesitting enn vanlig nå, er det vel ikke tvil om. Vi har utfordret d-pedagogene til å komme med gode forslag. Her er en liten samling med forslag fra dem:

Livegym.no er en tjeneste med mange øvelser og forslag som nå er åpen. Kikk litt her. Vi har ingen avtaler med firmaet og vi ønsker ikke at elever/ lærere registrere seg. Men det ser ikke ut til at det er nødvendig.

Brunla sier at de rett og slett legger kroppsøving ut i timeplanen/ dagsplanen. Magnus på skolen deler sitt opplegg for egentrening litt lenger nede på denne siden.

Østre Halsen sier de har skrevet 30 min fysisk aktivitet i form av å gå en tur med familien i planene. For de eldre så er det jo mange fine styrke- treningsopplegg på Instagram og YouTube i form av raggsokktrening og egen kroppsvekt. Enkle styrkeøvelser fra Pia Seeberg (Instagram), Funky Gine (YouTube), #nerikjellerenmedhannaoglotte (Instagram), Lotte oxholm, Treningsfrue (YouTube). Det finnes mange fine yoga-program på YouTube også.

Aktivitetsbingo bruker de på Stavern, det kan brukes av flere.

Tjenesten GoNoodle.com er laget for å fremme aktivitet på skolen og der finner også læreren insporasjon

Lykke til med kroppsøving og fysisk aktivtet.

Gratis bøker fra Brettboka

Fram til sommeren er bøker fra Brettboka gratis tilgjengelig via nettleser. Elevene må selv laste ned bøkene. Stine på Østre Halsen har laget denen videoen til elevene der, men denne veiledningsvideoen kan fint brukes av andre også. Ta en titt.

[Her er video som viser hvordan dere laster ned bøker]

Tips fra egne lærere

Egne lærere produserer mye materiale disse dagene. Henrikke Jakucs har laget ting og lagt i en egen kanal på YouTube. Det hun har laget om Lesemester er så bra at firmaet ønsker å bruke det selv.

Det bør bety at andre hos oss også bør ha interesse av å se dette.


[Her er kanalen]

Elevkanalen LIVEU

Elevkanalen LIVEU er et direktesendt daglig program som går fra kl. 12.00 -13.00 hver dag for 5-7 trinn. Sendingen har også relevans for yngre og eldre elever. Vi fokuserer mest på samfunnsfag, naturfag og de tverrfaglige emnene: Helse og livsmestring, bærekraftig utvikling og demokrati og medborgerskap. Undervisningstimen ledes av to lærere, hentet inn fra ulike skoler, og programleder fra TV 2 Skole. Direktesendingene går på Elevkanalen, Sumo og vanlig lineær TV.

informasjon knyttet til korona-situasjonen.

Klikk her for mer informasjon om Elevkanalen LIVEU

Klikk her for foreldreinnlogging

Ressurser fra Lesemester

Lesemester tilbyr seminar i tiden som kommer. Alle elever i Larvik kan bruke tjenesten, det er over 1000 bøker med lyd tilgjengelig og det er viktig at lærerne kjenner alle funksjonene.

Klikk her for å melde deg på seminar.

Dersom du kun trenger litt oppdatering for å bruke tjenesten, har de også laget en side med opplæringsfilmer.

Klikk her for opplæringsfilmer.

Fjernundervisning og lesing

Larvik Språkkommune ønsker å bidra i en tid der vi må tenke alternativt og sammen finne gode løsninger.

Vårt bidrag er å bidra til god hjemmeundervisning i lesing. Det som er avgjørende for hvilken forståelse elevene får av teksten, er hvordan teksten blir bearbeidet.

Vi ønsker derfor å løfte frem en av de lesemetodene som forskning sier har høyest effekt, nemlig Resiprok metode. Dette er en metode som i utgangspunktet skal kjøres i hel klasse/grupper, men stegene i metoden vil enkelt kunne oversettes til hjemmeundervisning.

Metoden har fire faser:

  1. Foregripe teksten

  2. Oppklare ord og begreper

  3. Stille spørsmål til teksten

  4. Oppsummere teksten.

[Lenke til ytterligere informasjon]

Newton-rommet på YouTube

Da er Thorny og Newton-rommet på YouTube! Dette er et samarbeid med de andre Newton-rommene i Norge og her kommer det mye som lærere og elever kan bruke.

Vi anbefaler alle å abonnere på kanalen og få meldinger når det kommer noe nytt!

[Her er lenke til kanalen]

Webinar i bruk av Craza

På siden under kan dere få tips og veiledning til å bruke Creaza. Det blir også satt oppdaglige webinarer kl 1400-1445 hver dag.

[Les mer på Creazas sider]

Kroppsøving og fysisk aktivitet

Kroppsøving er et fag det er lett å glemme når man snakker om hjemmeundervisning? Samtidig har elevene både tid og mulighet til å bevege seg. Foreløpig kan de være både inne og ute, så lenge de holder avstand.

Under finner du et opplegg der man kan drive med egentrening hjemme og skrive logg på det. Kan fritt kopieres.

[Lenke til mappe med oppelgg]

Men hva med mat og helse?

Mat og helse er et fag som man i første omgang tenker er vanskelig å få med i hjemmeundervisningen? Mange barn er hjemme med foreldre og det er MASSE kilder til aktiviteter på nettet. Her må man selvsagt avklare med hjemmet, men webisden under gir forslag til enkel matlagging. Det er også enkelt å gi oppgaver knyttet til hygiene? Vask av rommet? Lunsj til hele familien? Med iPad kan man enkelt dokumentere hva som er gjort? Lærer kan vurdere kvaliteten ut fra gitte kriterier.

[Lenke til Matstart.no]

Lærerrike opplegg fra NRK Skole

NRK skole har et ganske stort arkiv der filmer er knyttet til læreplan (foreløåig LK06). Man kan filtrere på fag og alder. Dersom man skal lage omvendt undervisning er det greit å ha en kilde til video av høy kvalitet.

[Lenke til opplegg]

Spill i undervisningen

Vi har tidligere publisert et undervisningsopplegg der man via spill jobber med perioden etter andre verdenskrig. Les mer i lenken under. Dette fungerer en gang, så tenk gjennom hvor dere gjennomfører.

Merk at spillet tar opp ganske krevende problemstillinger, en lærer MÅ spille gjennom først så dere er klar over problematikken som kan komme. Spillet distribueres via MDM til de lærerne som skal ha. Bestill via Pureservice.

[Lenke til opplegg]

Tips fra Oslo kommune

Her er lenke til info distribuert til lærere i Oslo. Det er tips til struktur for skoledag og det er mange tips til ressurser. Merk av vi ikke har alle muligheter her, dette er kun som tips å regne.

Her er dokumentet.

Bruk av arbeidsplan med lenker

En klasse på Mesterfjellet har laget sitt eget opplegg. De bruker arbeidsplanen til å holde struktur på uka. Det er klare oppgaver og gode forklaringer. Merk også at de bruker Google Skjema for å sjekke inn og ut. Da får læreren en god oversikt i Regneark over hvem som er med og ikke.

Her er eksempel på arbeidsplan.